Zoete aardappelstamppot

met waterkers en een rundergehaktbal

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 12-15 januari

Biologische ingrediënten
300 g biologische Zoete aardappels
300 g biologische Pastinaak
2 st biologische Rode ui
200 g biologisch Rundergehakt
100 g biologische Waterkers
Biologische Halfgedroogde tomaatjes naar smaak

Zelf toevoegen
1 el Bakolie
Paprikapoeder naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat rundvlees.

Vandaag op het menu een koolhydraatarme stamppot met zoete aardappel en pastinaak. Zoete aardappels bevatten bijna net zoveel koolhydraten als gewone aardappels, maar bijna twee keer zo veel voedingsvezels. Hierdoor worden de koolhydraten veel langzamer opgenomen, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel zeer langzaam stijgt en zeer langzaam daalt. Zoete aardappels veroorzaken dus geen pieken in de bloedsuikerspiegel en belemmeren de vetverbranding niet. Dat is de reden waarom zoete aardappels regelmatig op onze koolhydraatarme menu’s staan.

Bereidingswijze
1. Breng water aan de kook voor de zoete aardappels en pastinaak. Schil de zoete aardappels en pastinaak, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op.
2. Pel en snijd de rode uien in halve ringen. Halveer de gedroogde tomaatjes.
3. Meng het gehakt met paprikapoeder, zout en peper (of gehaktkruiden). Vorm met je handen gehaktballen (1 grote of 2 kleintjes per persoon). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen en de rode uien gaar in circa 20 minuten. Schud de pan regelmatig zodat de gehaktballen rondom bruin kleuren.
4. Was de waterkers, laat uitlekken en snijd klein. Stamp de zoete aardappels en pastinaak met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Roer de waterkers en de helft van de gedroogde tomaatjes erdoor en garneer met de rest van de gedroogde tomaatjes. Heerlijk met een gehaktbal en de rode uien ernaast.

Tip
Het is ook erg lekker om wat mosterd door het gehakt te kneden.

Voedingswaarden
606 kcal/ 58 g koolhydraten/ 26 g vet/ 26 g eiwit/ 15 g vezels

  Laden...