Gekarameliseerde witlof

met kipfilet en zoete aardappels

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 10 – 14 november

Biologische ingrediënten
500 g biologische Zoete aardappel
400 g biologische Witlof
2 st biologische Rode ui
1 st biologische Mandarijn
200 g biologische Kipfilet
Biologische Peterselie naar smaak

Zelf toevoegen
2 el Bakolie
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat kippenvlees.

Witlof ook wel Brussels lof genoemd, is een familielid van de andijvie. Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. Witlof is tegenwoordig al een stuk minder bitter dan vroeger. Daarnaast scheelt het als je de kern eruit snijdt. Roerbakken en wokken met iets zoets maakt de bittere smaak ook milder.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes. Hussel de zoete aardappelblokjes in een kom om met de bakolie,  zout en peper. Spreid de zoete aardappelblokjes uit op de bakplaat en rooster ze in 20 minuten gaar en bruin. Zet voor de laatste minuut de ovengrill aan.
3. Verwijder de onderkant van de witlof. Snijd in de lengte doormidden of door vieren en verwijder de kern. Pel de ui en snijd in halve of kwart ringen. Verwarm bakolie in een koekenpan en bak de witlof en rode ui goudbruin op een middelhoog vuur, dit duurt ongeveer 3 minuten. Halveer de mandarijn en knijp het sap boven de witlof uit. Zet het vuur laag en laat afgedekt nog 10 minuten rustig stoven.
4. Verhit bakolie in een andere koekenpan en bak de kipfilets 7-8 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
5. Was en snijd de peterselie.
6. Serveer de witlof met de kipfilet en geroosterde zoete aardappel. Garneer met de gesneden peterselie.

Tip
Wil je de oven niet gebruiken, dan kun je de zoete aardappel natuurlijk ook koken of bakken in een pan.

Voedingswaarde
567 kcal/ 66 g koolhydraten/ 18 g vet/ 30 g eiwit/ 11 g vezels

  Laden...